Brak produktów
Nie ma jednej kuchni greckich wysp - kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali.
Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne
archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią
tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji
najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania - KEFI.
Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalne
wszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących
wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących - wtedy właśnie dzieje się
grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek
tego stanu - przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści - zrozumieć życie
wyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.
Bo KEFI może się zadziać wszędzie, nie tylko na greckich wyspach!
Autor | Dionisios Sturis |
ISBN | 9788380329706 |
Rok wydania | Rok wydania: 2023, oprawa: twarda |
Wydawnictwo | Wielka Litera |
Data premiery | 2023-10-11 |
Oprawa | twarda |
Ilość stron | 288 |
Cena detaliczna netto | 76.18 |
Cena detaliczna brutto | 79.99 |
Format | 246x197 mm |