Brak produktów
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: od pola rolnika do stołu użytkownika. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
Autor | Emiliia Kolarzyk |
ISBN | 9788323339663 |
Rok wydania | Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa |
Wydawnictwo | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Oprawa | broszurowa |
Ilość stron | 777 |
Cena detaliczna netto | 58.09 |
Cena detaliczna brutto | 60.99 |
Format | 16,5x24 cm |