Brak produktów
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej.
Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca
ze względu na właściwości odżywcze.
Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża).
Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność dla przyjemności.
Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i
przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię
kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do
czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano?
Autor | Mireille Gayet |
ISBN | 9788365852236 |
Rok wydania | Rok wydania: 2020, oprawa: twarda |
Wydawnictwo | Zielone Wydawnictwo |
Oprawa | twarda |
Ilość stron | 0 |
Cena detaliczna netto | 84.76 |
Cena detaliczna brutto | 89.00 |
Format | 17x24 cm |