Brak produktów

Wartość produktów: 0,00 zł
Realizuj zamówienie

Produkt dodany do koszyka!

Ilość:
Razem:

Produktów w koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Wartość koszyka:
Smaki Gdańska Zobacz większe

Smaki Gdańska

Autor:  Aleksandra Kucharska, Katarzyna Fiszer
Wydawca: Bernardinum



Kliknij i napisz własną opinię >>

85,51 zł


OPŁACONE DO 14:00 ZAMÓWIENIE Z TYM PRODUKTEM WYŚLEMY DO 72 GODZIN.

Czym są biedni rycerze? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć

w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa

i smaczna.

Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte

z wydanej w 1858 roku Gdańskiej książki kucharskiej. Każde danie uwiecznione jest

w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.

AutorAleksandra Kucharska, Katarzyna Fiszer
ISBN9788381278683
Rok wydaniaRok wydania: 2022, oprawa: twarda
WydawnictwoBernardinum
Oprawatwarda
Ilość stron260
Cena detaliczna netto114.29
Cena detaliczna brutto120.00
Format289x218 mm

Napisz recenzję

Smaki Gdańska

Smaki Gdańska