Brak produktów

Wartość produktów: 0,00 zł
Realizuj zamówienie

Produkt dodany do koszyka!

Ilość:
Razem:

Produktów w koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Wartość koszyka:
Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów Zobacz większe

Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów

Autor:  Rene Husson, Philippe Galmiche
Wydawca: Oficyna Naukowa



Kliknij i napisz własną opinię >>

30,92 zł


OPŁACONE DO 14:00 ZAMÓWIENIE Z TYM PRODUKTEM WYŚLEMY DO 72 GODZIN.

Drodzy Smakosze!

Przedstawiając wam te średniowieczne przepisy kuchenne, zapraszamy do odbycia podroży w czasie w poszukiwaniu naszych korzeni.

Nasi przodkowie używali obficie przypraw korzennych, gotowali wielobarwne potrawy o smakach budzących dziś czasem zaskoczenie. Nie znali pomidorów, ziemniaków ani papryki, które miały się pojawić znacznie później. Nie mieli talerzy ani widelców, posługiwali się tylko łyżkami i nożami. Jedli palcami, a jedzenie nakładali na drewnianą deseczkę albo kromkę chleba, zwaną po francuski souppe, a po włosku zuppa.

Niewiele znamy średniowiecznych dzieł kulinarnych, dopiero na początku XIV stulecia skrybowie i kuchmistrze zaczęli spisywać na pergaminie traktaty, kopiowane ręczne, a potem wielokrotnie przedrukowywane.

W tych książkach kucharskich zawarte jest dziedzictwo kuchni rzymskiej, wrażenia z podroży na Wschód i smakołyki szykowane przez kuchmistrzów z najznamienitszych dworów europejskich.

AutorRene Husson, Philippe Galmiche
ISBN9788367557009
Rok wydaniaRok wydania: 2022, oprawa: broszurowa
WydawnictwoOficyna Naukowa
Oprawabroszurowa
Ilość stron144
Cena detaliczna netto32.86
Cena detaliczna brutto34.50
Format220x160 mm

Napisz recenzję

Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów

Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów