Brak produktów

Wartość produktów: 0,00 zł
Realizuj zamówienie

Produkt dodany do koszyka!

Ilość:
Razem:

Produktów w koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Wartość koszyka:
Uważność w jedzeniu Zobacz większe

Uważność w jedzeniu

Autor:  Jan Chozen Bays
Wydawca: CoJaNaTo



Kliknij i napisz własną opinię >>

45,20 zł


OPŁACONE DO 14:00 ZAMÓWIENIE Z TYM PRODUKTEM WYŚLEMY DO 72 GODZIN.

Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem

Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go dosłownie tuż przed nosem.

Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów.

Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne.

Jan Chozen Bays nauczy cię:

rozróżniania siedmiu rodzajów głodu z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu

rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą

budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniem

łagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowych

nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych

stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka

otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia

Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz.

W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?

Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu

AutorJan Chozen Bays
ISBN9788363860905
Rok wydaniaRok wydania: 2023, oprawa: broszurowa
WydawnictwoCoJaNaTo
Oprawabroszurowa
Ilość stron238
Cena detaliczna netto60.00
Cena detaliczna brutto63.00

Napisz recenzję

Uważność w jedzeniu

Uważność w jedzeniu